Zo ben ik nu eenmaal!

Als ik met mensen aan het werk ben en ze confronteer met niet effectief gedrag dan hoor ik regelmatig de uitspraak ‘zo ben ik nu eenmaal’. Daar zijn zij niet uniek in. We hebben allemaal wel een gedragspatroon waarmee wij ons zodanig hebben geïdentificeerd dat we zijn gaan denken dat we ook daadwerkelijk zo zijn.

Dit komt omdat dat gedrag naadloos aansluit bij jouw overtuigingen en interpretaties. Het maakt het plaatje compleet. Het creëert rust en overzicht in je leven en dat vinden we uitermate prettig. Immers, wat je niet kunt veranderen, zullen jij en anderen moeten accepteren. Daar hoef je dus geen energie in te steken. Het nadeel van het uitspreken van deze zin is dat jij jouw gedrag aan het rechtvaardigen bent en zo dus ook dat gedragspatroon verder verstevigt.

Nu leven we niet alleen op deze wereld en we zijn dan ook voortdurend in contact met anderen. Ons gedrag is niet altijd even effectief en sterker nog: in sommige contacten escaleert het nog wel eens. Dan wordt er bij elkaar op rode knoppen gedrukt en ontstaat er al snel kinderlijk drama. Als je dan blijft hangen in ‘zo ben ik nu eenmaal’ dan gaat er geen effectieve samenwerking ontstaan.

Nu is het vaak zo dat ik slechts één van de twee kemphanen coach. Aangezien we de ander niet kunnen veranderen, werk ik dus met één van de twee. Deze persoon heeft dan de kans om te groeien en te leren van het drama waar hij in terecht komt. Wat ik dan vaak hoor is: ‘het loopt niet in de samenwerking en waarom moet ik mij dan aanpassen?’ Alleen dit voelt zo oneerlijk. Dat gevoel ontstaat namelijk door onze gedachten en interpretatie dat wij ons aan het aanpassen zijn en dat voelt oneerlijk. We schieten dan in slachtoffergedrag.

Zoek jij graag de confrontatie op en laat jij je niet zo makkelijk van je mening of standpunt afbrengen? Ook dat levert vaak fricties op in de samenwerking. Daar zit dus ook een leermoment, alleen wordt die niet zo makkelijk gepakt omdat jij er geen last van hebt en dus ook niet de urgentie voelt om er iets aan te veranderen. Dat je door jouw ego vast zit in een kinderlijk drama heb je niet door. Hier kom je alleen maar met wijsheid en moed uit. Als je dat lukt dan doorbreek je past echt het mantra ‘zo ben ik nu eenmaal’.

Wil jij ook kijken naar hoe jij door jouw ego vast zit in jouw eigen kinderlijk drama? Neem dan contact op met mij en dan gids ik je graag vrijblijvend een eindje op weg of neem je mee op reis.