Weerstand op de achterbank

Ons EGO kent een heel mooi systeem om ons te beschermen tegen emotionele pijn en dat systeem heet weerstand. We kennen het allemaal. Je moet iets doen maar je hebt er absoluut geen zin in. Maar weerstand komt ook voor als reactie op wat een ander tegen je zegt.

Ik weet nog hoe ooit iemand tegen mij zei dat denken niet mijn sterkste kant is. Nou, mijn EGO flipte en werd onmiddellijk supergroot! Denken was namelijk het enige houvast dat ik had. Ik ging in de weerstand tegen alles wat ik op dat moment aan het doen was en dat was voornamelijk voelen wat er in mij leeft. Dat was blijkbaar zo spannend, dat mijn ego door deze opmerking een goede reden had om in de weerstand te schieten.

Afgelopen week zag ik het ook nog bij iemand. Hij was ontzettend boos op de ander die iets had gezegd. De ander werd verantwoordelijk gemaakt voor zijn boosheid, want die had immers iets kwetsend gezegd. De spiegel die ik hem voorhield dat emoties en gevoelens toch echt je eigen verantwoordelijkheid zijn en dat de ander dit slechts kan triggeren, riep ook weer weerstand op. Want dat je boosheid je eigen verantwoordelijkheid is, dat wil je dan niet horen.

Weerstand is dus een prachtig mooi signaal maar mag niet de leiding krijgen. Zet de weerstand op de achterbank. Zo zit jeZelf aan het stuur en kun je ondertussen wel een goed gesprek met je weerstand voeren. De weerstand vertelt je namelijk een verhaal. Door het verhaal te (willen) horen en je daar bewust van te worden, kun je groeien.

Wil jij ook jouw verhaal leren kennen? Ik gids je graag.