Wat is liefde?

Afgelopen week ben ik enorm geïnspireerd door de vraag ‘wat is liefde?’. Want wat is liefde nu eigenlijk? Ik weet inmiddels dat het begrip liefde in veel relaties voor verwarring en verst(r)ikkingen kan zorgen, omdat we het als houvast gebruiken voor onze zekerheid en veiligheid. Daarmee doen we de liefde enorm te kort. Ik ging op onderzoek uit wat liefde voor meZelf betekent.

Als ik eerst op internet zoek op de vraag ‘wat is liefde?’, krijg ik de volgende uitleg:
Liefde is diepe acceptatie/aanvaarding van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor jeZelf, de ander of iets. Het wordt benoemd als een plezierige emotie in de vorm van een constant gevoel van opwinding dat door je ziel, geest en lichaam reist. Dit gevoel omvat plezierige emoties en verdiept deze, meestal binnen de context van een intieme relatie of vriendschap. Dan wordt liefde op weg zijn naar jeZelf vinden in elkaar. Dit gevoel kent dus vele facetten.

Ik vind nog een andere definitie in het boek ‘Liefde geven Liefde ontvangen’ van John Welwood. Het is een definitie die ik van harte onderschrijf. Liefde is een krachtig mengsel van openheid en warmte dat ons in staat stelt echt contact te maken, plezier te hebben en één te zijn met onsZelf, anderen en het leven zelf en dit alles bovendien te waarderen.
Openheid – het zuivere, onvoorwaardelijke ja van het hart – is de essentie van liefde.
Warmte is de fundamentele uitdrukking van liefde, ontstaan als een natuurlijke verlenging van dit ja. Als de openheid van liefde als een heldere, onbewolkte hemel is, dan is haar warmte als het zonlicht dat door die hemel stroomt en een regenboogspectrum van kleuren uitzendt.

Ik onderscheid grofmazig twee soorten liefde, die ik hieronder beschrijf.

Universele, absolute liefde is de liefde die overal is en een helende kracht vormt in ons dagelijks leven. Zij zit in al wat leeft en vormt een kern die in ieder van ons tot uiting kan komen. Het is de vorm van onvoorwaardelijke liefde die wij als kracht tot onze beschikking hebben. Je ervaart het soms zelf als je naar de eerste wilde lentebloemen kijkt, als je spelende kinderen ziet, als een vreemde iets liefs doet voor een ander, puppy´s of wat het ook is dat bij jou dat vertederde, warme gevoel opwekt. Als je je ogen opent en weet waar je moet kijken, dan zul je zien dat het overal in zit. Inclusief in jeZelf. Toegang krijgen tot deze plek in jeZelf is een van de meest waardevolle dingen die je ooit zult leren.

Het zal je helpen inzien dat je helemaal niets aan jeZelf hoeft te veranderen. Het gejaagde gevoel in je binnenste zal verdwijnen, net als het gevoel dat er iets ontbreekt. Er ontbreekt helemaal niets, behalve jouw geloof in jeZelf. Er is niets mis met je, je hebt enkel al die tijd op de verkeerde plek gezocht.

Deze universele, absolute liefde is geluk. Een gevoel dat je in je hele lijf voelt en dat je compleet vervult. Het is niet iets wat je bij een ander kunt vinden. Daarvoor hebben we relatieve liefde! Het zijn niet per se verschillende soorten liefde. Relatieve liefde hangt onder de alles overkoepelende liefde. Als universele, absolute liefde geluk is, is relatieve liefde blijdschap. Het is een onderdeel van geluk. Het kan eraan bijdragen, maar zal op zichzelf nooit voor geluk en vervulling zorgen. Je voelt het waarschijnlijk ook niet in je hele lijf, maar enkel in je buik of hart. Of in je hoofd als je pech hebt.

Relatieve liefde is afhankelijk van tijd en omstandigheden en wordt gevormd door onze geconditioneerde persoonlijkheid met haar verdedigingspatronen, zoals angst, wantrouwen, reactiviteit, oneerlijkheid, agressie en verwrongen waarnemen. Er worden al snel allerlei voorwaarden aan deze liefde gesteld, die niet waargemaakt kunnen worden. Relatieve liefde is namelijk niet-compleet, niet-constant en niet-volmaakt, bovendien van voorbijgaande aard, net als al het andere hier op aarde. Vandaar dat we deze liefde ook wel aardse liefde noemen.

Meestal zoeken wij deze liefde in het contact met een ander, in een relatie, maar dit zal nooit perfect zijn. Er kunnen momenten van perfectie zijn, van harmonie, heelheid of eenheid, maar deze zijn niet blijvend. Er zullen ook weer momenten van tegenstelling of afscheiding komen. Dat maakt de relatie vaak ook zo dynamisch.

Wil jij ook (weer) leren om de liefde te voelen en zo liefde te ontvangen, zodat je ook weer liefde kunt geven? Neem dan contact met mij op en dan gids ik je op weg. Of neem een eerste stap met de oefening uit de komende inspiratiemail.