Het was een week waarin vertrouwen op verschillende momenten onderwerp van gesprek was. Hoe mooi en fijn is het om daar met mensen over in gesprek te zijn. Hierdoor krijgt het woord vertrouwen een nog diepere betekenis.
Hoe werkt vertrouwen voor mij? Ik ben eerder (te) goed van vertrouwen en zie de intenties van de ander als goede bedoeling. Dat, soms blindelingse, vertrouwen in de ander is mij al eens duur komen te staan. Die voorbeelden hebben we allemaal wel. Ik vertrouw ook heel gemakkelijk op de ander. Dat hij het wel even doet bijvoorbeeld of dat ik de keuze van de ander moeiteloos volg. Ik ben een echte allemansvriend en pas mij gemakkelijk aan.
Vertrouwen gaat in eerste instantie vaak over de ander. Komt hij of zij zijn afspraken na en is die ander ook eerlijk over zijn/haar intenties? Durven we dan de ander iets toe te vertrouwen?
Vertrouwen kun je ook hebben in jeZelf. Dat betekent dat je tot iets in staat bent. Maar je kunt ook vertrouwen op jeZelf. Je weet dan zeker dat je het ook (goed) doet. Hoe groter het vertrouwen in en op jezelf, des te makkelijker kun je het leven aan. Dan maakt het niet meer uit wat er gebeurt, je weet er dan wel mee om te gaan.
Wantrouwen is de keerzijde van de medaille en dat zien we natuurlijk (o.a. in de media) volop terug. We zitten vol in de oordelen en meningen en hebben overal commentaar op. Het is niet goed of het deugt niet. Waarbij er overigens niets mis is met constructief kritisch zijn, maar dat is heel wat anders. Ons ego speelt het wantrouwen uit via de strijder in ons.
Toch is het beter om te vertrouwen en soms teleurgesteld te worden dan te wantrouwen en je de hele tijd ongelukkig te voelen. Wil jij weten hoe? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.