Verraad

MeZelf groot en sterk houden kan ik heel goed. Ik kan met een flinke overtuiging zeggen dat het goed met me gaat, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Als ik het dan toch zeg dat het niet goed gaat, dan blijft op mijn gezicht vaak een vage glimlach hangen, want mijn kwetsbaarheid tonen is nog niet zo makkelijk. Ik doe het graag zelf en meestal ook nog alleen. Op deze wijze verraad ik meZelf.

De strijder, zoals ik psychopathische masker heb genoemd, leert al vroeg om op eigen benen te staan. Zo heb je vooral op jeZelf leren vertrouwen en wil je graag de macht en controle behouden over de situatie en de ander. Als je wat extraverter van aard bent, heb jij het vermogen om bij binnenkomst de ruimte te vullen alleen al met je aanwezigheid. Met jou valt niet te sollen. In jouw belevingswereld is niemand voor de volle honderd procent te vertrouwen. Het verraad ligt altijd op de loer volgens jou.

De angst voor intimiteit die ontstaat als jij je kwetsbaar opstelt zorgt er voor dat je in het contact met de ander hard en afstandelijk over kunt komen. Toch ben je ook in staat om mensen charismatisch te enthousiasmeren. Jouw daadkracht maakt je een rots in de branding. Door altijd maar aan te staan verdoezel je jouw wens om klein te (mogen) zijn, te kunnen steunen  op de ander en uit te rusten. Je wilt je alleen maar op jouw voorwaarden aan anderen verbinden.

Als strijder heb jij de overtuiging dat je altijd groter en sterker moet zijn dan dat je in werkelijkheid bent. Omdat je niet op je ouders hebt kunnen vertrouwen, voelde je toen al hun verraad. Daardoor ben je autoriteit gaan minachten en kom je ook makkelijk terecht in een (machts)strijd met je leidinggevende. Je uit jeZelf over het algemeen zeer kritisch of je maakt makkelijk een gezagsondermijnende opmerking in de vorm van een onverwachte grap die de ander ontregelt of zelfs kleineert. Wat er achter jouw rug om gebeurt, vertrouw je niet.

Wil jij ook weer op de ander (en jeZelf) durven vertrouwen en zo je kwetsbaarheid weer toelaten? Neem dan gerust contact met me op of abonneer je op de inspiratiemail vol met meer informatie en praktische tips.