Vergeving

Vergeving speelt een rol in ons leven. In het jouwe en in het mijne. Toch is vergeving nog niet zo eenvoudig omdat we allemaal ideeën hebben over wat het voor onsZelf inhoudt. Die ideeën roepen weer allerlei emoties op, waardoor we juist niet in staat zijn om tot vergeving te kunnen komen. Afgelopen week hield het mij in ieder geval behoorlijk bezig.

Vergeving is geen verontschuldiging
Wat wij vaak denken is dat als wij de ander vergeven, dat we de ander dan moeten vrijpleiten. Niets is minder waar! De ander blijft te allen tijde verantwoordelijk voor wat hij/zij heeft gedaan. Hem of haar daar erkenning voor geven is onderdeel van vergeving. Je laat aan de ander hoe hij of zij het heeft gedaan. Vergeven doe je voor jeZelf. Je geeft de hoop op een beter verleden op. Daarbij laat je de verwachting die je had over de ander los.

Vergeving versus verzoening
Waar vergeving zich richt op wat de ander (jou) heeft (aan)gedaan, gaat verzoening over de omstandigheden waarin. Je kunt hier nog steeds boos over zijn of een enorm verdriet voelen over wat je allemaal hebt gemist. Dit kost jou enorm veel (verspilde) energie. Het verleden kun je namelijk niet meer veranderen. Verzoening is de omstandigheden accepteren (met je hoofd) en aanvaarden (met je hart). Het is wat het is. Hierbij laat je de verwachtingen die je had over de omstandigheden los.

Vergeving en verzoening leiden naar verlossing
Als je vergeving en verzoening kunt toelaten en toepassen in je leven dan kom je los uit de EGO-verstrikkingen die jij zelf in stand houdt. Het bevrijdt je uit de gevangenis die je zelf hebt gecreëerd met je EGO-patronen en karakterstijlen. Je leert jouw verlangen, dat is ontstaan uit een tekort en gemis, te dragen. Verlossing is dan wat volgt. Je keert weer terug naar het leven leiden vanuit liefde en geluk.

Wil jij ook leren vergeven en verzoenen? Abonneer je dan op de inspiratiemail zodat je de eerste stappen kunt zetten naar meer levensgeluk. Of neem contact met me op, dan gids ik jou een eindje op weg.