Verbinding voelen

Verbinding voelen in de vorm van sociale contacten en relaties die je aangaat met anderen is één van onze basisbehoeften. Echter niet elk contact of elke relatie hoeft tot een gevoel van verbondenheid te leiden. Ik ervaar dat zelf heel sterk als ik met mensen in het contact aan de oppervlakte blijf. Dan ervaar ik niet die verbinding. Ga ik echter met mensen de diepte in en gaat het werkelijk ergens over, dan ontstaat er wel een gevoel van verbondenheid.

Verbinding is volgens schrijfster Brené Brown de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het gaat om het kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie. Verbinding gaat dus om het stromen van energie tussen twee mensen. Het zal per mens en per relatie verschillen wanneer en hoe die energie stroomt. We zijn immers allemaal verschillend. In deze definitie zitten 3 elementen, die ik hieronder nader omschrijf.

Verbinding ontstaat alleen als je voelt dat je er écht mag zijn. Dat ervaar je al zodra je op deze wereld komt en je kennis maakt met waardering en erkenning. Je wilt gezien en gehoord worden. We leren ons uiten om liefde te ontvangen en we willen er onvoorwaardelijk mogen zijn, gewoon zoals je bent. Je kunt pas verbinding voelen met de ander als je weet dat je er mag zijn mét alles wat de ander fijn en leuk vindt én met alles wat de ander misschien lastig of vervelend vindt.

Verbinding gaat ook over wederkerigheid. Onvoorwaardelijk kunnen geven en ontvangen, zonder oordeel én elkaar ondersteunen en helpen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het oordeel zit ons echter vaak dwars. We geven of ondersteunen wel, maar we vinden er ondertussen ook van alles van. Meestal wil ons EGO onsZelf opkrikken en het vindt dat wij het toch beter voor elkaar hebben dan de ander.

Verbinding ga je ook ervaren zodra je gevoed wordt door de relatie. Je ontleent steun en kracht aan het contact met de ander. Je wordt eigenlijk weer opgeladen in je energetische huishouding. Je kunt weer even vooruit en er tegen aan. Vaak is dit niet zo concreet tastbaar, maar wel voelbaar.

Verbinding voelen is een oerbehoefte van ons allemaal. De basis hiervoor wordt gelegd tijdens onze eerste ervaringen zodra we op de wereld komen. De hechting aan onze ouders speelt hierbij een grote cruciale rol. De manier waarop jij je in die levensfase verbindt,  zet je in latere relaties voort.

Wil jij ook ontdekken hoe je meer verbinding kunt ervaren in jouw relaties en met jeZelf? Neem dan vooral contact met mij op. Of lees de inspiratiemail van aankomende woensdag waarmee je een eerste stap kunt zetten om weer meer verbinding te gaan ervaren.