Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag en jouw eigen gedachten en gevoelens is een flinke uitdaging. Als de ander iets zegt of jouw iets teruggeeft, dan kan dit makkelijk een gevoel van afwijzing oproepen. Je denkt dan dat jij niet goed genoeg bent of dat je het niet goed genoeg doet.
In de begeleiding van mensen, die net als ik op reis zijn, probeer ik de ander bewust te maken van de knip tussen jou als persoon en jouw gedrag. Je bent namelijk niet jouw gedrag. Wat je doet en wat wellicht bij de ander als vervelend overkomt, is slechts een klein deel van jouw totale gedrag. Je bent dus veel meer dan dat. Jouw totale gedrag, jouw innerlijk kompas is dus niet wie je bent.
Wat gaat er dan mis in onze communicatie en interactie? Het begint al bij datgene wat je hoort. Onze oren staan namelijk afgestemd om dat te horen wat je al gelooft (wat je graag wil horen). Over jeZelf, over de ander en over jouw omgeving. Jouw (kern)overtuigingen, meningen en oordelen vormen de basis van wat je hoort. Dat is niet altijd wat er gezegd wordt en wat er dus wordt bedoeld. De ander als zender van de boodschap heeft soms ook nog een hele andere bedoeling dan die jij hoort.
Zodra je merkt dat de opmerking van de ander bij jou gevoelens oproept van verdriet, irritatie of boosheid, dan weet je dat er bij jou een van je eigen normen/grenzen wordt overschreden. Dat wat jij gelooft wordt ter discussie gesteld en door het vervelende gevoel dat het oproept denkt jouw lichaam dat het een aanval betreft. Je kunt dan niet anders dan primair reageren met een tegenaanval (ja maar), (dat doe jij ook altijd), een uitleg (ik deed dat, want…), een vermijding (ja zeggen, nee doen) of je gaat uit het gesprek (je valt stil).
Het zijn allemaal ineffectieve reacties die de communicatie verstoren en de verbinding tussen jou en de ander verbreekt/verstoort. Dat is niet prettig. Voor de ander niet, maar voor jou ook niet. Wil je weten hoe je in de toekomst anders kunt (leren) reageren op voor jou vervelende interactie van de ander, vraag dan de inspiratiemail aan. Je ontvangt dan tips over dit onderwerp en een volgende week weer tips over ander thema.