Vanzelfsprekend!?

Ik ben iemand die vaak in alle rust en met alle tijd van de wereld dingen regelt met de gedachte dat het zich wel als vanzelfsprekend regelt. Daarmee breng ik mezelf ook vaak in de problemen. Dan moet er op het laatste moment nog iets af of een training worden voorbereid. Of ik benoem wel dat ik iets van plan ben, maar vraag niet concreet om hulp. Zo kan het dan zo maar gebeuren dat iemand niet beschikbaar is en al andere afspraken heeft gemaakt.

Dingen niet concreet of duidelijk uitspreken en denken dat het vanzelfsprekend is wat je bedoelt, kan een grote valkuil zijn. Je verlaat je teveel op de ander en denkt dat hij of zij toch wel begrijpt wat je bedoelt of wat jouw vraag is. Enerzijds durf je jouw verzoek niet heel duidelijk uit te spreken, want dan verwacht je expliciet iets van anderen. Anderzijds verwacht je dat de ander op dezelfde wijze kan luisteren naar de onderliggende behoefte als jij dat doet. Dat is twee keer een misvatting.

Ook in jouw tijdsplanning kun je het soms vanzelfsprekend vinden dat je tijd genoeg hebt om zaken voor te bereiden of uit te voeren. Je hebt geen haast, want je denkt jouw eigen tijdsplanning volledig onder controle te hebben. Alleen staat jouw vrije tijdsruimte en planning ook onder invloed van anderen. Dan komen er zo maar zaken voorbij waar je geen rekening mee had gehouden.

Ik kan als pleaser in ieder geval nog veel leren van mensen die goed voor zichzelf en hun eigen behoefte (kunnen) zorgen en dat vaak ook nog eens ruim op tijd organiseren. Dat voorkomt dan misschien dat ik niet achter het net vis als de hulp van anderen niet zo vanzelfsprekend is als ik wel had gehoopt of gedacht.

Wil jij ook concreter en duidelijker worden in het (leren) uiten van je behoefte of vraag? Neem dan gerust contact met mij op, dan gids ik jou een eindje op weg. Je kunt ook beginnen met lezen van de inspiratiemail. Zo zet je een eerste stap.