Uitdagingen

Het is weer een week volop uitdagingen. Er wordt een nieuwe keuken gemonteerd en aangesloten en, ja eindelijk, wordt de kast bezorgd. Afstemmen, overleggen, plannen en vooral veel opruimen en afvoeren beheerst mijn agenda. Mijn EGO dat graag de controle houdt en alles zelf wil doen, moet het in dit geval ook overlaten aan de professionals.

Je kent die houding van ‘zelluf doen’ vast nog wel van vroeger. Het begint zodra jij je als klein kind ontwikkelt. Je wil niet meer afhankelijk zijn van je ouders en je eigen autonomie en zelfstandigheid vergroten. Veelal gebeurt dit in een geleidelijk proces vol uitdagingen en leer je beetje bij beetje op eigen benen te staan.

Soms moeten we echter veel te snel groot en zelfstandig worden. De uitdagingen die dan op ons pad komen zijn ons eigenlijk net een maatje te groot. We gaan overpresteren en we durven de ander niet meer te vertrouwen. Het vertrouwen dat je ouders er voor je zijn als het niet lukt is in de kiem gesmoord. Deze afwezigheid van steun wordt als verraad ervaren. De strijder in jou is geboren.

De strijder kent veel kwaliteiten en de zelfstandigheid die je hiermee hebt aangeleerd, kan goed van pas komen. Als je echter niemand meer vertrouwt of de ander zelfs wantrouwt, je niemand meer om hulp vraagt, dan sta je er in alle opzichten echt alleen voor. Het kan zelfs zover doorschieten dat je al snel bij verschillende uitdagingen een verraad ziet in de acties en daden van de ander. Als jij de controle verliest dan projecteer je dat meteen op de ander. Die is dan bij voorbaat al niet meer te vertrouwen.

De grootste uitdagingen zitten in het weer leren (en durven) vertrouwen en je kwetsbaar durven opstellen. Leren samenwerken en daarin de gelijkwaardigheid durven erkennen, is een mooi groeiproces. Dus niet jeZelf opblazen ten opzichte van de ander, maar vooral vertrouwen op jeZelf.

Wil jij ook weer leren (toe)vertrouwen en je weer kwetsbaar durven opstellen? Neem dan gerust contact met me op, dan onderzoeken we je strijder patronen. Of lees alvast de inspiratiemail voor de eerste tips.