Pijn is (niet) fijn

Goh, het is weer zo’n week waarin mijn lijf mij van alles wil vertellen. Of ik nu wel of niet wandel vanwege het voeren van twee schatten van katten, mijn lijf protesteert. We ervaren allemaal bij tijd en wijle pijn. Fysiek of emotioneel en eenmalig of soms zelfs chronisch. Pijn heeft een duidelijke functie, maar heeft het niet altijd bij het rechte eind.

Allereerst is de primaire functie van pijn jou waarschuwen bij (dreigende) schade aan ons lichaam. Zo kunnen we maatregelen nemen en ervoor zorgen dat ons lichaam op tijd kan herstellen. Bijvoorbeeld je brandt je hand aan een hete pan en je trekt onmiddellijk je hand terug om verdere schade aan je lichaam te voorkomen. Je brein registreert deze ervaring om zo in de toekomst te voorkomen dat jij je hand nog een keer brandt.

Omdat de pijnervaring wordt opgeslagen in jouw brein, worden jouw sensoren gevoeliger voor een herhaling van de pijn. Er wordt dus eerder aan de bel getrokken en je zult dus ook eerder pijn voelen, terwijl er eigenlijk nog helemaal geen aanleiding voor is. Zo kun je pijn ervaren tijdens het wandelen omdat jouw systeem je wil beschermen tegen eerder ervaren pijn bij het bewegen. Zo houd je de pijn in stand en bestaat er een grote kans dat het chronisch wordt.

Je hebt dus pijn, maar ook angst voor pijn. Die angst komt tot uiting in pijn. Zo probeert jouw systeem je te beschermen tegen de oorspronkelijke pijn. Maar vaak is dat helemaal niet nodig en is er sprake van een overtrokken reactie van ons angstcentrum.  De gedachten die we hebben over onze situatie zijn zeer bepalend in hoe ons angstcentrum gaat reageren, maar ook hoe we de pijn ervaren. Dat wordt namelijk in ons brein bedacht.

Veel van deze secundaire pijn ontstaat door het verzet dat we hebben tegen de primaire pijn. We kunnen dat maar moeizaam accepteren of aanvaarden, laat staan toelaten. Als jij je verzet kunt laten varen tegen dat wat je toch niet kunt veranderen, dan sta je een stuk vrijer en pijnlozer in het leven.

Wil jij ook leren pijn toe te laten? Vraag de inspiratiemail aan en ontvang tips in hoe je hier de eerste stap in kunt zetten. Al toe aan een grote(re) stap? Neem dan contact met me op en ik gids je een eindje op weg.