Onschuld zien

Afgelopen periode schreef ik al vaker over vergeving en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Een uitdagend proces dat mij veel vrede, vrijheid en vreugde brengt. Ik verlos mij van de vele verstrikkingen waarin mijn verlangen klem was komen te zitten. De volgende stap om de onschuld te zien in mij en in de ander kan nu worden gezet!

In wezen zijn we allemaal in onze innerlijke kern onschuldig en liefdevol. We zijn in het dagelijks leven echter de verbinding met de bron van liefde en onschuld vaak kwijt. De vele verleidingen die er zijn in het leven waaraan we ons ‘schuldig’ maken zijn voorbeelden van waar we die verbinding zijn kwijt geraakt. Maar ook op de momenten waarin we de rauwe werkelijkheid of waarheid waarnemen, kunnen we die verbinding kwijt raken.

Als mens zijn we dus onschuldig én verantwoordelijk voor onze eigen daden. Toch ben je je vaak niet bewust van wat je doet, omdat je in jouw gedragspatronen zit vastgebakken. Door dit masker heen toch de onschuld van de mens zien is best een forse uitdaging, omdat we zelf vanuit pijn en angst klaar staan met oordelen en meningen over de ander en wat hij/zij (niet) heeft gedaan.

De meeste mensen geloven in schuld en niet in onschuld. De hele wereld die we zien is gebaseerd op verwijten en projecties van schuld. Persoonlijkheden zien overal schuld, in zichZelf en de ander. Iedereen zet een masker op van valse onschuld. Ze zijn slachtoffer en iedere ander is een (mogelijke) vijand. Gelukkig beginnen steeds meer mensen in te zien dat deze slachtoffermentaliteit en jeZelf en anderen de schuld geven niemand goed doet.

In je onschuld voel je een diep vertrouwen en veiligheid. Je bent je letterlijk van geen kwaad bewust, denkt dat de wereld veilig is en dat je het vermogen hebt om alle facetten van het leven aan te kunnen. Het wordt daarnaast benoemd als een toestand waarin je niets hebt gedaan dat niet mag. Helaas kun je ervaringen hebben waarin deze onschuld geweld wordt aangedaan.

Wil jij ook graag weer de onschuld in jeZelf en de ander (leren) zien? Abonneer je dan op mijn inspiratiemail voor de eerste stappen of neem contact met mij op. Dan gids ik je een eindje op weg.