Nabijheid

De afgelopen periode was de afronding van een heftig scheidingsjaar. Het op een waardige manier loskomen uit een langdurige relatie zorgde voor heel veel rouw bij mij . Die rouw was nodig om weer ruimte te krijgen voor nieuwe contacten en het aanhalen en versterken van bestaande contacten. Wat heb ik in deze periode de nabijheid van goede vrienden en vriendinnen mogen ervaren. Daar ben ik enorm dankbaar voor.

Nabijheid van anderen is een groot verlangen in ons en daarmee ook een basisbehoefte. In de eerste jaren van ons leven leren we hoe we omgaan met nabijheid en afhankelijkheid van onze moeder en later ook onze vader. Er groeit een basisvertrouwen dat er een gezonde wisselwerking kan bestaan tussen samen en apart zijn. Dit hebben we nodig om uiteindelijk los te komen uit de symbiose en eenheid met onze moeder.

Je op deze wijze gezond afscheiden van je ouders en familie en op jouw eigen plek gaan staan levert een schuldgevoel op. Het schuldgevoel kan zo groot zijn dat het loskomen niet goed lukt, terwijl het onvermijdelijk wel gebeurt. Je blijft dan zoeken naar nabijheid bij anderen. In (partner)relaties wordt samen zijn en samen dingen doen zo belangrijk dat, als de ander afstand neemt, je bevangen raakt door een groot gevoel van (verlatings)angst.

We zien verstoringen in het ontwikkelen van onafhankelijkheid en autonomie vooral terug in het karakter van de allemansvriend, die bovenal probeert de relatie en de nabijheid in stand te houden. Soms zelfs ten koste van alles en zichZelf. Je wordt té betrokken, té zorgzaam, té verantwoordelijk en misschien wel té bemoeizuchtig. Om de relatie maar in stand te houden richt jij je te veel op de ander.

Nabijheid, op een gezonde manier, zoals ik heb mogen ervaren van mijn vrienden en vriendinnen, kan iedereen goed gebruiken. Maar dan wel met voldoende autonomie van zowel meZelf als de ander en de afstand die dit vraagt.

Wil jij ook ontdekken hoe jij omgaat met nabijheid tot de ander? Neem gerust contact met mij op en ik gids je een eindje op weg. Of abonneer je op de inspiratiemail dan krijg je tips over hoe je de eerste stappen kunt zetten.