Mijn kleine IK

Sommige mensen hebben niet zo veel met het begrip innerlijk kind of, zoals ik het noem, mijn kleine IK. Je kunt het een illusie noemen of een verzinsel, maar het kan je ook houvast bieden om te werken met jouw kleine IK. Je geeft zo vorm aan alle ervaringen die je als klein kind hebt meegemaakt en die jou gevormd hebben.

De eerste ervaring is jouw komst hier op aarde bij je geboorte. Sommige kinderen landen nooit helemaal volledig in hun lichaam en daarmee op aarde. Ze blijven in hun hoofd hangen en dromen veel. De vraag of ze wel welkom zijn hier op aarde met hun bijzonderheid blijft door hun hoofd spoken.

De tweede ervaring gaat over het verkrijgen van voeding in de vorm van liefde, erkenning en eten. Wist je dat wij de voorkeur geven aan lichamelijke warmte en zachtheid boven eten, terwijl die laatste toch echt nodig is om te overleven? Niet raar dat we in onze ontwikkeling deze zaken door elkaar gaan halen en ook nog eens gaan denken dat we daarvoor afhankelijk zijn van een ander.

Dan wordt het tijd om je los te maken uit het innige samenzijn met je moeder. Je mag je eigen autonomie gaan ontdekken. Een beweging die lastig kan zijn omdat we ons maar blijven versmelten met de ander. As het onze moeder niet meer is, dan wordt het wel onze partner. Hier kan ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel ontstaan voor het zorgdragen voor de familie.

Samen met deze autonomie leer je ook dat je een eigen wil en gevoel hebt waarin jij je wilt uitdrukken. Dit kan worden opgeofferd en begrensd omdat de ouders eigenlijk te veel lijden. Je leert om het vooral anderen naar de zin te maken.

Als je te snel op eigen benen moet gaan staan of als je ouders je te veel in bescherming nemen, dan wordt jouw balans tussen zelfstandigheid en ondersteuning verstoord. Je leert te wantrouwen en je vooral groot en sterk te houden.

Zodra we echt de wijde wereld in stappen leren we om het vooral perfect te doen. Want als we het goed doen krijgen we liefde en erkenning. Die aandacht zorgt ervoor dat we ons bemind voelen.

Dit zijn niet zomaar 6 universele thema’s die ieder mens ontmoet en die je vormen tot een eerste versie van jouw klein IK. Natuurlijk wordt die IK groter en ouder, maar de basis is gelegd.

Wil jij ook eens weten waar die kleine IK zich in jou heeft verstopt? Neem dan contact met me op en ik gids je naar binnen, of lees mijn e-book of de inspiratiemail.