Met een groep op reis

Als je met een groep op reis gaat, dan weet je vrijwel zeker dat dit jouw gevoeligheden gaat aanraken. Er zit altijd wel iemand in de groep die je irriteert of die je juist inspireert. Beide reacties zijn de keerzijde van dezelfde medaille. Het raakt iets in jou wat jij je nog niet hebt ingesloten en eigen hebt gemaakt. Het is een kans op leren en groeien.

Irritatie
Waar ik moeite mee had, was om samen iets af te spreken en dat dan, op het moment van uitvoering, sommige deelnemers met wensen kwamen die helemaal niet pasten binnen datgene wat met de hele groep was afgesproken. Ik voelde me daardoor enorm voor het blok gezet en kreeg het idee dat ik geen andere keuze meer had dan het maar te accepteren. Het leidde tot een mooi zelfonderzoek om op zoek te gaan naar de bron van deze irritatie.

Inspiratie
In de groep waren ook deelnemers die mij inspireerden om beter voor meZelf te zorgen. Dat zit soms in hele kleine dingen, zoals bij het eten vragen of het net iets anders mag. Nu is dat in een vreemde taal best lastig, maar ook daar vind je jouw weg wel weer in. Ik zag het anderen doen en deed het vervolgens zelf ook. Deze ‘brutaliteit’ leverde mij in ieder geval een mooi zakje op bij de weverij voor mijn aangeschafte sjaal.

Groei
Gelukkig merkte ik ook dat het gedrag van sommige deelnemers, dat mij in het verleden zou hebben geraakt of zou hebben geïrriteerd, dat ik dit gedrag nu kon zien als een waardevolle eigenschap van die persoon! Het zei helemaal niets over mij als persoon en ik kon mij daar vrij in voelen. Dat is nu precies wat persoonlijke groei je brengt.

Wil jij ook via irritatie en inspiratie stappen maken in je persoonlijke groei? Kom dan eens koffie of thee drinken, dan kijken we samen waar jij stappen zou kunnen zetten.