Kom in beweging!

Afgelopen week heb ik weer mogen ervaren hoe fijn het is om energie te voelen en tot actie over te gaan. De eerste contouren voor de planning en activiteiten van dit najaar krijgen vorm en ook de tijd geeft een zekere mate van urgentie aan. Ze geven mij de energie om in beweging te komen.

In beweging komen om een bepaald doel te bereiken kan soms lastig zijn. Je zit vast in chaos en zo weet je niet jouw doel te bereiken. Je wilt zo graag vooruit maar eigenlijk zit je muurvast.

Welke krachten heb je eigenlijk nodig om in beweging te komen?

Allereerst heb je een aanleiding of probleem nodig. Laten we als voorbeeld eens de knellende broekriem nemen. Zodra je merkt dat je kleding begint te knellen, ervaar je een probleem. Een probleem dat je natuurlijk eenvoudig kunt oplossen door een andere broek te kopen die beter past of je trekt een andere broek aan die nog wel past. Je hebt dan wel een probleem, maar het is nog niet urgent. Die urgentie is nodig om het probleem ook daadwerkelijk te gaan aanpakken. Dan is er sprake van een duwende kracht.

Daarnaast is het fijn om al een wens of verlangen te voelen. Een lonkend perspectief helpt om ergens naar uit te kijken. In het voorbeeld van de knellende broek kan ik me zo voorstellen dat je even wegdroomt en jij jeZelf al voorstelt terwijl je weer wat slanker bent, zodat je broeken weer passen. Zo’n droom verdwijnt weer makkelijk van je netvlies. Je moet dus iets doen om deze droom levendig te houden. Die levendigheid is nodig om ook daadwerkelijk in beweging te komen. Dan is er sprake van een trekkende kracht.

Beide krachten zijn enorm EGO gedreven. Je bent niet goed genoeg en je wilt iets anders bereiken. Je denkt dat je dan pas goed genoeg bent. Maar dat is niet waar. Je bent immers al goed genoeg zoals je bent. Natuurlijk kunnen we deze beweging vanuit ons EGO niet negeren, dat is er gewoon. Je kunt het wel handig gebruiken bij de beweging maken van binnenuit.

Als je namelijk in beweging komt vanuit je kernwaarde, vanuit datgene waarin je gelooft, dan is het altijd goed genoeg. In ons voorbeeld zou gezondheid de kernwaarde kunnen zijn. Het is dan je intentie om gezond te leven, wetende dat jouw EGO je altijd van dit pad wil afbrengen, omdat ons EGO liever lui dan moe is en vaak vindt dat we iets (lekker eten) wel verdienen. De kernwaarde gezondheid wordt dan je kompas met het probleem en het verlangen als aanjagers. Dan is er sprake van een drijvende kracht die gebruik maakt van de trekkende en duwende kracht.

Wil jij nu ook in beweging komen en lukt het je aldoor maar niet? Ik gids je graag een eindje op weg. Neem gerust contact met me op of abonneer je op de inspiratiemail voor de tips over dit onderwerp.