Keuzes maken

Het is voor mij een week met heel veel keuzes en beslissingen. Steeds staat de vraag weer centraal: hoe en wat wil ik nu? Zelf keuzes maken en beslissingen nemen heb ik altijd moeilijk en lastig gevonden. Niet voor niets zocht ik een partner uit die dit voor mij deed. Totdat ik zover was dat ik het zelf wilde doen.

Je eigen wil en daarmee je eigen verantwoordelijkheid ontlopen is typisch iets dat hoort bij de pleaser. Zij laten heel makkelijk het maken van keuzes en beslissingen aan de ander over. Toch is dat niet zonder gevaar, want vaak blijft er bij de pleaser iets zeuren in de onderlaag. De vrije wil, die onderdrukt wordt, wil er toch een keer uit. Dat kan dan soms behoorlijk explosief gaan. Denk maar eens aan een bal die je lang onder water gedrukt houdt.

Voor de pleaser kost het tijd om de eigen vrije wil weer te ontdekken. Voor mijZelf betekent dat alleen op pad gaan, zodat ik me niet aan één van die lieve mensen kan vastklampen die wel met mij op stap willen. Het dwingt me om zelf keuzes te moeten maken en om knopen door te hakken. Om vervolgens, als je al een idee hebt van wat je wilt, toch met die lieve mensen op stap te gaan, omdat het zo fijn is als mensen met je meedenken.

De pleaser kan in eerste instantie enorm twijfelen over de keuzes die hij moet maken. Het rationele hoofd gaat los in het afwegen van alle voor- en nadelen en het analyseren van alle ins en outs. Terwijl de keuze eigenlijk met het hart moet worden gemaakt. Zo heb ik het ook aangepakt de afgelopen week. Bewust zijn van en luisteren naar de eerste ingeving, de fluistering van mijn hart. Vervolgens mocht uiteraard mijn hoofd ook nog mee doen, maar die liet zich makkelijk leiden door die eerste ingeving.

Wil jij ook weer jouw eigen vrije wil ontdekken? Neem gerust contact met mij op dan kijken we samen hoe jij een eerste stap kunt gaan zetten. Of vraag de inspiratiemail aan zodat je volgende week er al mee aan de slag kunt.