JeZelf op nummer 1

JeZelf op nummer 1 zetten is best een flinke uitdaging als je een pleaser bent. Je empathische focus is immers voortdurend op de ander gericht, zodat het voelen van en luisteren naar je eigen behoeften en wensen vaak naar de achtergrond verdwijnt.

Als jij jeZelf weer op nummer 1 wilt zetten, is het zaak om de balans te (her)vinden tussen jeZelf en de ander. Je gaat dan jouw eigen autonomie en authenticiteit weer ontdekken als eigen IK. De beschikking over je eigen wil en lichaam pak je dan weer terug. Als pleaser heb je die al lang geleden opgeofferd. Ergens tijdens het opgroeien ben je gewond geraakt.

Zo’n wond hebben we allemaal. De een wat meer op het vlak van autonomie en/of authenticiteit en de expressie daarvan, de ander weer meer op het gebied van vertrouwen en/of liefde. Maar we hebben allemaal zo onze schade opgelopen in de vorm van gemis of kwetsing.

Afgelopen week liep ik in het bos en ik zag diverse bomen die ook een wond hebben maar die er ondanks dat toch prachtig bijstaan. Zo zie ik dat ook terug bij onsZelf. Niemand is perfect!. Iedereen is prachtig!

Als we weten waarin/waardoor we gewond zijn geraakt en waar onze (over)gevoeligheden vandaan komen, dan kunnen we leren daar anders mee om te gaan. Bewustwording van het feit of het gewonde kind in ons aan het woord is of toch de volwassene, helpt ons om op een gezonde manier de verbinding met de ander aan te blijven gaan.

Autonoom en authentiek blijven in de relatie met de ander en vol vertrouwen en liefde die verbinding aangaan, is wat ons gelukkig maakt. IK groeit dan door samen en dat is nu precies wat de vlam van de relatie brandend houdt. Als jij jeZelf, en IK dus, op nummer 1 zet, dan kan de energie stromen en zet je de ander op een gezonde manier ook op nummer 1, zonder te pleasen.

Wil jij jeZelf ook (weer) op nummer 1 zetten, neem dan contact met mij op of vraag de inspiratiemail aan met boordevol tips op dit vlak.