Als je in je sas bent dan ben je vrolijk en gelukkig. Je verkeert in een fijne stemming en hebt een goed humeur. Het heeft alles te maken met de levenskracht die je kunt ervaren. Maar dat is niet waar deze blog over gaat. Als jij last hebt van SAS, dan beïnvloedt dat jouw leven enorm en ben je vaak helemaal niet zo vrolijk en gelukkig.
SAS staat voor een Sociale Angst Stoornis. Nu is het begrip stoornis wel een hele heftige kreet, maar als sociale angst je in de weg zit, dan stoort het je wel behoorlijk. Je bent namelijk enorm bang voor wat anderen van je vinden, terwijl het credo toch echt is ‘wat je vindt, mag je houden’. Met andere woorden: wat de ander vindt hoef jij niet voor waar aan te nemen, maar dat doe je wel. Voortdurend.
Zodra je in de spotlight komt te staan, je iets wordt gevraagd of alle aandacht op jou is gericht, dan merk je dat vaak meteen fysiek. Bonkend hart, zweten, misselijk, licht in het hoofd of blozen. Je bent dan (overmatig) bezig met wat je zult gaan zeggen of doen en wat de reactie van de ander daarop zal zijn. Je denkt per definitie dat deze reactie negatief is over jou. Daarbij kun je ook je eigen handelen (over)analyseren en behoorlijk bekritiseren. Je bent dan zeer zeker niet in je sas.
Soms komt het zover dat je alle situaties gaat vermijden, die mogelijk jouw SAS kunnen triggeren. Je durft niet naar een winkel voor een boodschap of om iets te vragen. Dan ga je niet meer naar restaurants of ontloop je elk (verjaardags)feestje. Als je niet oplet gaat het van kwaad tot erger, want van angst weten we één ding: het maakt zich altijd 3x zo groot en het blijft zich herbevestigen.
Als je een dromer bent dan kun jij je soms wat bijzonder voelen en dus ook snel denken dat de ander jou wellicht raar vindt. Het rupsje nooit genoeg hunkert naar waardering en is extra gevoelig voor kritiek van de ander. Ben je een pleaser, dan heb je een voelspriet voor de verwachtingen die de ander van je heeft (denk je) en jij schikt je al snel in een ondergeschikte en ook dienende rol. De allemansvriend is per definitie conflict vermijdend en zal snel ‘aardig’ gedrag vertonen. De strijder kan snel kritisch zijn op de ander om zichZelf zo te beschermen tegen de kritiek van de ander. Als Pietje precies doe jij je uiterste best om het zo goed mogelijk te doen en zo kritiek van de ander te vermijden.
We hebben in onze jeugd allerlei strategieën ontwikkelt om kritiek en afwijzing door anderen te vermijden. We houden er allemaal niet van of je nu last hebt van sociale angst of niet. De oplossing om van je SAS af te komen of, misschien beter gezegd, om er mee om te leren gaan, is enerzijds je gedachten ter discussie stellen en ombuigen en anderzijds helemaal oké zijn met wie je bent. Dat is gelukkig goed genoeg.
Wil jij hier ook mee aan de slag en (weer) in je sas zijn? Neem dan gerust contact met mij op of abonneer je op mijn inspiratiemail, dan ontvang je meer informatie en alvast de eerste tips om een GroeiStap in jouw levensgeluk te zetten.