Ik stop ermee!

Soms kom je terecht in een relatiedynamiek. De afgelopen tijd ben ik er weer volop ingestapt, totdat ik me er van bewust werd en dacht: ‘ik stop ermee’. Niet zo eenvoudig, want ik voel me voortdurend (bij elk contact) uitgenodigd/getriggerd om de dramadans aan te gaan. Ik  vlieg dan gemakkelijk uit de bocht.

Een dramadans ontstaat snel in een relatie die al wat langer bestaat. Er zijn twee IK-en die samenkomen met hun eigen patronen en  thema’s. Zo lang de nut en noodzaak nog bestaan om de relatie en de harmonie in stand te houden, versterken de patronen elkaar en is de dramadans een feit. Voor een allemansvriend bekend terrein, maar ook het pleasen en strijden spelen hierbij een grote rol. De enige doorbraak in deze dramadans krijg je door te besluiten: ‘ik stop ermee’ en niet meer reageren op het aas dat door de ander steeds wordt uitgeworpen.

Om uit te spreken: ‘ik stop ermee’ is geen eenvoudige opgave. Daarmee wordt het wel heel echt realiteit en komt de relationele ontwikkeling in een volgende fase. Je geeft iets op waar je lange tijd veel profijt van hebt gehad. In de hele dramadans zit namelijk ook winst. Het levert je iets op dat tevens de brandstof is voor de dramadans. Je houdt het zelf in stand. Dat maakt eruit stappen zo ingewikkeld.

Je bewust worden van jouw eigen aandeel in deze dramadans kan bijzonder pijnlijk en confronterend zijn. Dat is hoe jij het doet en waarmee jij je eigen lijden vorm en inhoudt geeft. Je denkt met je gedrag en acties de pijn te vermijden, maar eigenlijk creëer je zelf de grootste ellende. Ons EGO heeft een groot talent om via karakterstructuren pijn en angst te bedekken door jou in situaties of relaties te brengen die bijzonder confronterend zijn. Opnieuw kun je besluiten: ‘ik stop ermee’. Ik ga het anders doen en laat pijn en angst niet meer de regisseur zijn van mijn leven.

Wil jij ook stoppen met de dramadans en uit jouw eigen EGO-patronen stappen. Laten we er samen naar kijken bij het genot van een kop koffie of thee. Ik gids je graag een eindje op weg. Of lees de inspiratiemail waarmee je een eerste stap kunt zetten.