De uitspraak ‘ik doe het wel’ herken je waarschijnlijk wel!. Het zijn de partners, collega’s of vrienden die, als er iets moet gebeuren, gelijk in de actiemodus schieten en de taak oppakken. Voordat je het weet is het al geregeld.
Enerzijds is het heel fijn als iemand in jouw omgeving zo taakgericht is. Want dat wat er moet gebeuren, gebeurt ook snel en vaak ook nog goed. Wat is dan het probleem?
De actieve houding van de strijder kan door het enthousiasme, maar ook de loyaliteit die er onder zit, makkelijk doorschieten in het overnemen van zaken en taken. Dat kan nu juist voor de ander niet fijn zijn, want zo verliest hij/zij de volledige regie op zijn eigen handelen en daarmee ook zijn autonomie.
Hoe ontstaat dit talent? Dit gebeurt in jouw jeugd als je al jong zelfstandig moet opereren en je niet meer op je ouders kunt vertrouwen. Soms gaat dit nog een stapje verder en worden er taken van jou gevraagd waar je eigenlijk nog veel te jong voor bent. Tenminste zo voelt dit voor jou. Jij denkt, als kind, dat jij er verantwoordelijk voor bent om dingen op te pakken die jouw ouders niet kunnen. Dat is een grote misvatting. Onze loyaliteit naar onze ouders maakt dat we dit toch zo beleven. Liefde is daarbij de grootste drijfveer. Je gaat voor je ouders zorgen.
Dit patroon neem je mee jouw volwassenheid in. Daar ga je ook voor anderen zorgen vanuit de overtuiging dat de ander het niet kan en dat jij het wel even gaat fixen. Voordat je het weet ben jij alles aan het regelen, oppakken en zelfs aan het overnemen. Het maakt de ander lui en afhankelijk. Dat is precies wat je wilt, want die afhankelijkheid geeft jou status. Je ontleent jouw identiteit eraan. Zonder dat denk je dat je niemand bent.
Strijders geven pas op als alles instort. Zodra hun gezondheid hen dwingt tot stilstaan of als ze hun baan, relatie of kind verliezen, pas dan weten ze echt niet meer waar ze het moeten zoeken en gaan ze over tot het zoeken van hulp. Ook dan blijft het opletten geblazen of de strijder de hulp accepteert en de adviezen van de hulpverlener overneemt, want het masker van de strijder is hardnekkig en wil de regie en controle blijven houden. De overgave en het tonen van kwetsbaarheid is de grote uitdaging.
Wil jij jouw instorting voor zijn? Herken jij ook de strijdersmentaliteit in jou? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op en ik gids je graag een eindje op weg. Uiteraard kun je ook met mij op reis gaan of alvast een eerste stap zetten door het lezen van mijn e-book of je abonneren op mijn inspiratiemail.