Hoe kom jij tot bloei?

Het is voorjaar en de natuur komt volop tot bloei. Ik vind het altijd een mooi jaargetijde waarin alles wat is gezaaid ook daadwerkelijk tot volle wasdom komt. Bij jou gaat dit proces niet anders. Door de omgang en interactie met anderen worden er bij jou ook voortdurend zaadjes geplant. Maar doe jij daar ook iets mee? Hoe laat jij jeZelf tot bloei komen?

Complimenten zijn zaadjes die bij jou worden geplant. Alleen is het niet altijd helemaal duidelijk wat voor zaadje het is. ‘Goed gedaan’ of ‘bedankt’ zijn algemeen waarderende complimenten die leuk zijn om te krijgen, maar waar je niet van groeit. Waar gaat het dan eigenlijk wel over? Hier geldt vooral ‘hoe concreter, hoe beter’.

Kritiek wordt over het algemeen moeilijker ontvangen. Eigenlijk moet je eerst je eigen tuintje goed geschoffeld en aangeharkt hebben voordat het zaadje gepoot kan worden. Je zult dus eerst zelf een open en nieuwsgierige houding aan moeten nemen. Pas dan kun je de feedback die je krijgt op waarde schatten. Welk zaadje krijg je aangereikt en wil je deze ook daadwerkelijk in jouw grond planten?

Hoe nu verder? Je stopt het zaadje in je eigen grond en komt het dan vanzelf tot bloei? Je kunt het uiteraard overlaten aan het natuurlijke proces, maar je kunt er ook voor kiezen het te bemesten en water te geven. Er zijn vast anderen in jouw omgeving die aanvullende informatie kunnen verstrekken over de zorg voor jouw zaadje, zodat jij precies weet wat het nodig heeft om te kunnen groeien. Welke condities en omstandigheden heeft het zaadje nodig om tot volle wasdom te komen?

Zodra de bloei er is, wordt het zaak er zo lang mogelijk van te genieten. Volop aan de slag met de nieuw verworven oogst. Zet het in de volle pracht die het in potentie in zich heeft. Ook dan heeft de bloei jouw volle aandacht en verzorging nodig. Zo verleng jij de duur van de bloei optimaal. Het mooie van bloei is dat er ook weer nieuwe zaadjes worden geproduceerd, die dan vervolgens weer in het volgende jaargetijde tot bloei kunnen komen.

Jij wilt ongetwijfeld ook tot bloei komen en in volle pracht jouw leven leiden. Ik gids je graag hierbij. Een eerste handreiking vind je op de website of in de inspiratiemail, maar voel je ook vrij om met mij in gesprek te gaan. Ik drink graag een kopje koffie of thee met je.