Harmonie

De harmonie bewaren in een relatie en in contact met de ander is iets dat ik heel goed ken en kan. Zo kan ik heel makkelijk de confrontatie vermijden, vooral in privérelaties, want functioneel in een coachrelatie is toch weer een heel ander verhaal. Zo lukt het mij ook om prima met iedereen overweg te kunnen en de harmonie te bewaren, alleen mijn ware ik krijgen ze niet te zien.

De allemansvriend, zoals ik het symbiotische masker heb genoemd, is zeer gevoelig voor sfeer en voelt vaak haarfijn aan wat er speelt (onderbuikgevoel). De aandacht gaat vooral naar de omgeving en de ander, waardoor een bepaalde mate van autonomie verloren gaat. Die gerichtheid kan makkelijk omslaan in bemoeizucht en drammerigheid. Het behouden van de verbinding tussen mensen en daarmee de harmonie bewerkstelligen is wat de allemansvriend zeer goed kan, echter de verbinding met zichZelf is hij allang verloren. Aardig gevonden worden, daar draait het om.

De grootste angst van de allemansvriend is ruzie en onenigheid en daarmee het verlies van harmonie en verbinding. Ze zijn bang om de ander te verliezen en daardoor in de eenzaamheid te verdrinken, dus klampen ze zich vast aan de ander. Als dit doorschiet dan ontstaat er steeds meer een samen waar ze niet meer uit loskomen en waarin ze hun autonomie verliezen. Ik is dan wij geworden en er wordt ook alleen nog maar over wij gesproken.

In de overtuiging dat je het alleen niet overleeft in deze wereld en dat je de ander nodig hebt, gaat de allemansvriend heel hard werken om ervoor te zorgen dat de ander precies zo wordt als hij nodig heeft. We gaan de ander redden en we denken heel goed te weten wat de ander zou moeten doen en wat hij zou moeten voelen. De ander wordt volledig in de symbiotische relatie getrokken en op eigen benen staan is er niet meer bij. De harmonie viert hoogtij.

Wil jij de overbodige harmonie ook loslaten en weer autonoom worden/op eigen benen staan, laat het me weten. Ik gids je dan een eindje op weg of je gaat samen met mij op reis. Je kunt ook beginnen met het lezen van de inspiratiemail vol met tips, ook over dit masker.