Had ik maar…

Ken je dat? Er gebeurt iets en je weet dat je het had kunnen voorkomen. Dan denk je al snel: had ik maar… Had ik hem toen maar op zijn verantwoordelijkheid gewezen of naar die goede vriendin geluisterd, dan hadden we nu dit probleem niet gehad. Nu heb je spijt.

Maar gedane zaken nemen geen keer. Ik heb nu te dealen met de situatie die is ontstaan en dat is een hele bittere pil kan ik je vertellen. Het leven is wreed en oneerlijk. Manifeste patronen blijken soms zo manifest te zijn dat ze keer op keer herhaald blijven worden net zo lang totdat de les is geleerd.

Tsja, had ik maar… Als ik toen had geweten wat ik nu weet had ik het anders gedaan, maar ja, dat wist ik toen nog niet. Spijt is de emotie die hierbij om de hoek komt kijken. Het is de meest bekende emotie naast liefde. Het is misschien ook wel het meest vervelende gevoel dat we kunnen ervaren. Dat nare, knagende gevoel dat alles anders, beter of mooier had kunnen zijn als……. Je kunt er maar over blijven piekeren.

Spijt voelen hebben we nodig om dat wat zich aandient in ons leven het hoofd te kunnen bieden. We leren ons aanpassen en de ‘foute’ keuzes te analyseren, zodat we leren anticiperen en het een volgende keer anders kunnen doen. Spijt stelt ons ook in staat om sorry te zeggen en zo relaties te repareren.

Toch heeft spijt ook een slecht imago, omdat het ons kan gijzelen en gevangen kan houden in het verleden. Dan leidt het tot eindeloze zelfkritiek, besluiteloosheid en mogelijk zelfs tot depressie.

Overal waar ik het over ik heb, had ook jij kunnen staan. Want we hebben allemaal wel eens zo’n ‘had ik maar…’ gedachte. Wil jij daar ook mee aan de slag laat het mij dan weten. Ik gids je graag een eind op weg. Of lees aankomende week in de inspiratiemail meer over spijt en ontvang de tips hoe je ermee aan de slag kunt. Ik heb ze in ieder geval al toegepast.