Groei en bloei

De afgelopen week was er voor mijn ego weer een vol met irritaties en oppeppers. Beiden zaken die zorgen voor groei en bloei.

Waaraan ik me vooral erger is aan mensen die zich boven mij plaatsen door in de aanklacht te gaan of door mij te willen redden. In beide gedragingen zitten goede bedoelingen, zelfs in de aanklacht. Nu heb ik een (over)gevoeligheid voor dit soort gedrag omdat dit door mijn ego weer wordt gebruikt om mij kleiner te maken. Zo werkt dat bij iedereen. We hebben allemaal zo ons eigen thema.

Het groter-maak-gedrag is een overlevingsstrategie van de strijder, die al jong leert om zichzelf te redden. Hij leert dat hij eigenlijk alleen maar op zichZelf kan vertrouwen. Hij zit makkelijk in de aanklacht. Als hij zijn gelijk niet krijgt, dan gaat zijn ego-gedrag in de overdrive. Dan wil hij alleen maar onder zijn voorwaarden toegeven.

Het groter-maak-gedrag is ook een strategie van de pleaser. Het is een manier om vooral niet met jeZelf bezig te zijn maar met de ander. De ander moet veranderen of iets gaan doen of ervaren zodat jij je beter gaat voelen. Dit gedrag kan, in combinatie met een rupsje nooit genoeg, doorschieten in gedrag dat lijkt op een klein kind dat geen snoepje krijgt. Vaak leidt dit gedrag tot quasi onverschillig ego-gedrag. Er wordt afstand genomen en de ander moet maar komen.

Wat de ander doet is slechts een trigger voor ons en een weerspiegeling van onze eigen binnenwereld. Eigenlijk mag ik meZelf best wel wat groter en zichtbaarder maken, zonder overigens boven de ander te gaan staan. Als ik dat dan doe en vanuit mijn oerkracht opereer, dan vallen de complimenten je zo maar toe. De groep onder mijn begeleiding presteert beter dan voorheen en er is in korte tijd al meer geleerd dan de periode daarvoor. Ina en de drie essen van Stimulans, Steun en Sturing. Mijn ego is weer super gestreeld, maar het past geheel bij hoe ik me voel in mijn oerkracht.

Wil jij ook weten hoe je tot groei en bloei komt? Ik gids je graag op je pad.