De afgelopen week zat wat ik geloof mij weer eens behoorlijk in de weg. Alhoewel ik hier al veel mee heb gewerkt, betrapte ik meZelf erop dat ik er toch weer in mee ging. Ik ging weer mee in de kernovertuiging dat ik niet mag zeggen wat er in mij leeft en wat het met mij doet als ik weer geconfronteerd word met het definitieve einde van mijn huwelijk. Een pijnlijk besef dat mij op weer een diepere laag laat rouwen.
Hoe werkt dat dan?
Wat we geloven bepaalt hoe we denken, voelen, ons gedragen en wat we zeggen. Ons geloof zorgt er dan eventueel voor dat we in een slachtofferhouding schieten en drama creëren. Echte vrijheid is alleen maar mogelijk als we dat wat we geloven uitdagen door onze kernovertuigingen ter discussie te durven stellen.
Ons geloof bestaat uit verschillende soorten kernovertuigingen:
- Ik ben niet welkom oftewel ik ben het niet waard
- Ik krijg nooit genoeg en er is geen steun voor mij
- Ik moet mij aanpassen
- Ik mag niet zeggen wat er in mij leeft en hoe ik mij voel
- Ik doe het nooit goed genoeg
- Ik moet het alleen doen en iedereen verraad mij
Elke kernovertuiging van jouw geloof staat voor een nog te ontwikkelen aspect. Denk aan acceptatie, waardering, autonomie, expressie, liefde en vertrouwen. Het zijn de sleutels en richtingaanwijzers van jouw innerlijke kompas. Je buigt ‘ik moet’ of ‘ik mag niet’ om naar ‘ik wil’ of ‘ik mag wel’.
Deze basisovertuigingen kun je bij jeZelf in allerlei varianten herkennen. Elke gedachte die wij hebben en alles wat we voelen en zeggen of doen is terug te herleiden naar dit geloof en één van de kernovertuigingen. Als je ze eenmaal hebt ontdekt is het de kunst om dit geloof te ontmantelen door je kernovertuigingen en alle daaruit voortvloeiende gedachten liefdevol te ontkrachten.
Wil jij ook leren hoe jij je geloof kunt ontmantelen? Ik gids je graag. Abonneer je op mijn inspiratiemail of lees mijn e-book waarmee je vandaag nog de eerste Groeistap zet in jouw levensgeluk.