Ervaringen

In ons schuilt een diep verlangen naar het opdoen van ervaringen, zo ook in mij. Ik merk vaak dat het opdoen van nieuwe ervaringen mij verrijkt. Het gesprek aangaan over diverse onderwerpen, zoals spiritualiteit, godsdienst of praktische filosofie inspireert mij enorm. Ik bekijk de nieuwe ervaringen wel op basis van eerder opgedane ervaringen. Dit is wat ik noem mijn ‘geloof’.

Dit geloof benoem ik vaak als kernovertuigingen. De vergissing die je daarmee zou kunnen begaan is dat je denkt dat het iets cognitiefs is, maar niets is minder waar. Het gaat namelijk over opgeslagen ervaringen op drie verschillende niveaus. Op mentaal, emotioneel en fysiek vlak wordt datgene wat je ervaren hebt opgeslagen in ons brein. Om vanuit deze ervaringen, je geloof, weer te kijken en te luisteren naar de wereld om je heen.

In onze ontwikkeling leren we als eerste om onze fysieke ervaringen op te slaan. Dat begint al als baby in de buik van onze moeder. Je ervaart daar niet alleen wat jeZelf ervaart maar je krijgt ook mee wat je moeder ervaart. Aangezien je nog geen onderscheid kunt maken tussen jeZelf en je moeder, wordt het allemaal fysiek geregistreerd alsof het jouw ervaring is. Dat begint zich te splitsen na jouw geboorte. We ontwikkelen dan ons fysieke bewustzijn.

De registratie van deze ervaringen is niet alleen fysiek, maar er komt al snel een emotionele component bij. De koppeling tussen jouw emotionele en fysieke ervaring wordt opgeslagen en deze kun je tot ver in je volwassenheid blijven voelen. Dan ervaar je bijvoorbeeld ineens angst in een fysieke vorm, maar kun je het niet zo goed duiden.

Als jonge baby ontwikkelen onze emotionele ervaringen zich als we onze behoeftes ontdekken. We leren pijn en fijn onderscheiden en slaan ook deze ervaringen op in combinatie met het fysieke gevoel dat we daarbij registreren. Ons emotionele bewustzijn wordt geactiveerd.

Zodra we taal gaan leren kunnen we woorden gaan geven aan onze ervaringen. Zo kunnen we uiting gaan geven aan onze eigen behoeftes en ervaringen. We formuleren onbewust zo onze kernovertuigingen. We gaan taal ook gebruiken om met die gekleurde bril naar de wereld te kijken, omdat we te allen tijde onze overtuigingen bevestigd willen zien. Dan is ook ons mentale bewustzijn aanwezig.

Kortom ons geloof bestaat uit drie bewustzijnsniveaus: fysiek, emotioneel en mentaal. Vandaar dat we ook een EGO vormen op deze drie aspecten Emotioneel, Gedachten en Organisme. Met dat EGO nemen we de wereld waar, gevoed door ons bewustzijn.

Wil jij meer ontdekken over jouw geloof op deze drie bewustzijnsniveaus? Neem dan vooral contact met me op dan gids ik jou een eindje op weg.