Afgelopen week had het EGO met angst mij weer eens flink in de greep. Nu gebeurt dat natuurlijk bij iedereen voortdurend, maar in sommige gevallen kan het EGO wel eens in de overdrive schieten. Bij mij speelt dat, als allemansvriend en pleaser, met name een rol bij sociale contacten. Oude herinneringen en ervaringen (mijn geloof en kernovertuigingen) bepalen dan hoe mijn EGO reageert.
Angst is een emotie die ons helpt om te reageren op gevaar. Je merkt dat je hart sneller gaat kloppen en je ademhaling versnelt. Bovendien gaat je bloeddruk omhoog en spannen je spieren zich aan. Klaar om in actie te komen en te vluchten of te vechten of, in het heftigste geval, te bevriezen. Het is een gezonde reactie op realistisch dreigend gevaar.
En daar gaat het dan mis. Vorige week schreef ik al over autobiografisch waarnemen en interpreteren van gebeurtenissen. Dit doen wij vanuit ons geloof en onze kernovertuigingen. We denken iets te zien of te horen en daar reageren we onmiddellijk op. We focussen ook voortdurend op wat er in onze omgeving (en daarmee buiten onszelf) gebeurt. Dat houden we vanuit onze eigen kern in de gaten.
Deze kern bestaat overigens niet alleen uit jouw eigen herinneringen en ervaringen, maar ook die van jouw voorouders zitten in jouw DNA verweven. Tot zeven generaties terug wordt jouw kern beïnvloed door wat er in jouw familiesysteem is gebeurd. Zo kan het gebeuren dat jij ergens bang voor bent, maar dat je niet goed snapt waarom je daar nu zo bang voor bent.
Angst is een emotie in het nu die al snel in de overtreffende trap gaat en die ontstaat door gedachten in het nu. Als we dan weten dat we zelf de regie hebben over deze gedachten, dan lijkt de angst snel te verdwijnen. Soms is het nodig om nog een laagje dieper te graven naar het onder de gedachten liggende geloof en kernovertuigingen. Angst is een emotie om te voelen, maar niet om te voeden, want dan gaat de angst met jou aan de haal.
Wil jij ook jouw angst eens onderzoeken? Neem gerust contact met mij op en ik gids je de kant van de liefde en vertrouwen op. Alvast aan de slag? Vraag dan de inspiratiemail aan.