Eenzaamheid

Als je, zoals ik, al weer een poosje alleen bent, kan de eenzaamheid zo maar  toeslaan. Feestdagen waar iedereen gezellig bij elkaar kruipt en zonder relatie word je dan al snel zielig gevonden. Ik moet zeggen dat het best stil was tijdens die feestdagen, maar dat ik mij ook realiseerde dat dit heel helend was om het rouwproces van het beëindigen van een relatie te doorlopen.

Ik ben vast niet de enige die zich wel eens eenzaam voelt. Eenzaamheid schijnt veel meer voor te komen dan we denken, zelfs bij mensen die niet alleen zijn. Want alleen zijn kan heel fijn zijn en is iets anders dan eenzaam zijn. Eenzaamheid duurt meestal langer dan je even alleen voelen en de beleving ervan is vaak intenser. Je voelt je voornamelijk niet verbonden met anderen en daardoor kun jij je verdrietig of somber voelen. Je mist de contacten die je nodig hebt.

Eenzaamheid is trouwens ook het gevoel van leegte wanneer jouw leven niet goed is ingevuld. Weten wat jij belangrijk vindt, waar je goed in bent, waar je blij van wordt en wat je leuk vindt, is het kompas waardoor jij je verbonden kunt voelen met de wereld. Wat geeft jouw leven zin?

Wanneer je een gevoel van eenzaamheid negeert, kun je daar fysiek, mentaal of emotioneel ziek van worden. Het heeft dus grote gevolgen voor je gezondheid. Je loopt een grotere kans op hart- en vaatziekten of het ontwikkelen van alzheimer. Bovendien ga je meer twijfelen (aan jeZelf) en je onzekerder voelen. Je gaat je afvragen hoe anderen jou zien en denkt daarbij steeds vaker negatief. Je trekt je meer terug, waardoor je omgeving ook minder uitnodigend zal reageren. Daarop trek jij je nog meer terug en dat vergroot jouw eenzaamheid des te meer (de welkbekende vicieuze cirkel). Reden genoeg om dit aan te pakken dus.

Wil jij je ook minder eenzaam voelen? Ik gids je graag een eindje op weg. Neem contact met me op voor een vrijblijvende afspraak of begin met het lezen van mijn inspiratiemail. Deze is de komende keer geheel gewijd aan dit onderwerp.