We creëren allemaal iedere dag opnieuw drama in ons leven. Soms in de herkenbare vorm van irritatie of conflicten maar nog veel vaker in onbewust slachtoffergedrag. Gelukkig ben ik daarin geen uitzondering! Wel ben ik mij er voortdurend van bewust wat mijn EGO er (weer) van denkt of vindt en hoe ik daarmee voed wat ik eerder ben gaan geloven. Dus als iemand geen tijd voor mij heeft, denk ik meteen dat ik het niet waard ben om tijd voor vrij te maken. Gelukkig doorzie ik dit inmiddels en dat geeft mij vrijheid.
Er zijn verschillende manieren om drama in ons leven te creëren, bijv. door kinderlijk gedrag te vertonen. Met andere woorden: het is emotioneel gedreven gedrag, dat nog niet bijgestuurd wordt door de realistische kijk van de volwassene. Ook wordt er geen verantwoordelijkheid genomen voor de emotie, zodat het in drama gedrag uitmondt. We kennen verschillende variaties in dit gedrag die in drie categorieën zijn onder te brengen.
Het meest duidelijke drama ontstaat als we in de aanklacht naar de ander gaan. We (ver)oordelen, vallen aan, hebben een mening en vinden ergens wat van. Vooral als we vinden dat de ander iets heeft gedaan dat voor ons onprettig was, nemen we geen verantwoordelijkheid voor dat onprettige gevoel. We houden de ander verantwoordelijk voor ons welbevinden of onbehagen en dat zal hij/zij weten en horen ook!
Het drama dat minder vervelend is en wat we soms zelfs prettig vinden, is als iemand ons komt redden. We krijgen met de beste bedoelingen hulp aangeboden waar we niet om hadden gevraagd. In het extreme geval kan het zo zijn dat je die hulp ook helemaal niet wilt. Ook hier neemt de hulpverlener geen verantwoordelijkheid voor de onprettige gevoelens die in hem worden opgeroepen om wat hij niet goed ziet gaan bij de ander.
Drama dat we het meest herkennen is als iemand in de slachtofferrol kruipt als de gebeten hond of de hulpeloos verloren persoon. We gaan dan in onze omgeving vertellen wat ons is overkomen en wat de ander ons heeft aangedaan. Klagen over van alles en nog wat is hier een goed voorbeeld van. Als je wilt dat anderen in een conflict partij voor jou kiezen, dan wil je eigenlijk het liefst worden gered. Je leest het al: deze slachtofferrol vindt plaats in het samenspel met de aanklager of de redder.
Wil jij ook (weer) volwassen gedrag (leren) vertonen? Neem dan gerust contact met mij op of abonneer je op mijn inspiratiemail. Dan ontvang je woensdag al tips om hier een eerste stap in te zetten.