We hebben wel duizenden gedachten op een dag. Variërend van ‘hé, de zon schijnt’ tot aan ‘ik heb zin in koffie of thee. Je denkt de hele dag door en dat doe je zodat je denkt het te weten. Net als ieder ander heb Je namelijk een enorme behoefte aan zekerheid en duidelijkheid. Je wilt het gewoon zeker weten en daarom denk je zoveel.
De ‘zekerheden’ die voortkomen uit jouw denken beïnvloeden jouw belevingswereld en brengen je meermaals uit je evenwicht. Je hebt als mens een manier van denken, zonder het besef te hebben van de grenzen van het kunnen weten. Je kunt niet weten wat er in de toekomst gaat gebeuren, wat een ander denkt of voelt en je kunt niet in oneindigheid denken. Toch doen we dat de hele dag door en zo gaan we de grens van het kunnen weten over.
Je maakt je zorgen, je bent bang voor iets in de toekomst, hoe iemand gaat reageren of hoe gaat iets aflopen. Om dat allemaal te kunnen verwerken en een plek te geven, zit je veel in je hoofd. Nadenken over, het vormt een heel groot deel van onze belevingswereld. Het ogenschijnlijk subtiele verschil tussen weten en denken te weten, vormt een belangrijke oorzaak van bang of angstig worden. Hierbij wordt ook de rol van jouw gevoel duidelijk, dat je opbouwt met deze gedachten.
Het is zo ongemakkelijk om niet te weten en daarom heb je last van duidingsdrang. Je geeft betekenis aan allerlei verschillende ervaringen. Dan maak je er je eigen verhaal van dat je gaat geloven en wat je voortdurend probeert te bewijzen. Zo creëer je houvast/zekerheid en kun je het ongemakkelijke gevoel van het niet weten omzeilen. Dat is wat we voortdurend doen. Je wilt iets gewoon weten.
De één heeft sterkere last van deze duidingsdrang dan de ander. Je wilt weten waar je aan toe bent, waar je naar kijkt, wat het ‘is’, wat je meemaakt. Iemand met een hoge/sterke duidingsdrang denkt eerder: waar kijk ik nu naar, wat stelt dit voor? De mate waarin je duidingsdrang hebt in een situatie, bepaalt je openheid en nieuwsgierigheid. Met andere woorden: het cognitieve mechanisme van de duidingsdrang zorgt er voor dat we (te)snel concluderen en (ver)oordelen.
Veel duidingsdrang hebben is niet per se erg, maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn. Dan kun je immers kiezen hoe je omgaat met het niet weten en je duidingsdrang. De vraag daarbij is of het altijd nodig is om het (niet) te weten.
Wil jij ook (weer) leren om te gaan met het niet weten? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek. Of abonneer je op de inspiratiemail voor meer informatie over dit onderwerp en een aantal tips voor jouw eerst GroeiStap in jouw levensgeluk.