De afgelopen week heeft het begrip waarheid mij flink bezig gehouden. Ik las er een interessant artikel over en in mijn gesprekken met anderen ontdekte ik een strijd over wat waar is. Een strijd die dan onmiddellijk gaat over gelijk willen krijgen/hebben. Want wat jij zegt is natuurlijk waar! Vaak is er hierbij een aangever en iemand die erop reageert door in de verdediging te schieten. Totaal niet constructief.
Maar wat is waarheid nu eigenlijk? Echtheid, eerlijkheid en juistheid, maar ook waarachtigheid en werkelijkheid zijn woorden die daarbij horen. Het gaat vaak over de realiteit. Hoe weet je nu zeker of iets waar is? Als meerdere mensen iets vinden? Of als je achteraf kunt constateren dat iets echt is gebeurd. Meestal weten we niet zeker of het waar is, maar denken we vooral dat het zo is. We hebben onsZelf dan overtuigd van iets en vinden daarin ons houvast.
Alles wat we waarnemen, nemen we vaak voor waar aan. We zien of horen iets en interpreteren dat (vanuit ons perspectief). Dat is dan onze werkelijkheid. Vooral als meerdere mensen dit waarnemen, dan wordt het gemakkelijk de waarheid. Maar is dat ook zo? Inmiddels weten we ook dat we selectief waarnemen. Wie kent dat filmpje niet waar je naar kijkt en dat je echt die gorilla niet hebt gezien die door het beeld liep?
Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. Vanuit tolerantie kun je zeggen: ‘dat is jouw waarheid, ik geloof daar niet in’. Maar door het idee van meerdere waarheden, kunnen we zo maar ernstige gebeurtenissen in de wereld, zoals een klimaatcrisis of een pandemie, ontkennen. Het bestaan van meerdere waarheden is niet mogelijk. Iets kan niet tegelijk waar en niet waar zijn.
Zo lang we nog op zoek zijn naar dé waarheid, kunnen er best meerdere waarheden of, zoals ik ze liever noem, zienswijzen zijn. Met elkaar filosoferen of een dialoog voeren over wat waar is, kan enorm nuttig zijn, maar als je verzandt in een discussie of zelfs een debat, dan bij bijt jij je vast in jouw waarheid met het standpunt: ‘zo is het en niet anders’. Dan is waarheid een synoniem geworden voor jouw eigen mening.
Dus laten we samen blijven zoeken naar dé waarheid en met elkaar in gesprek gaan/blijven, open en nieuwsgierig naar elkaars zienswijzen, opvattingen en meningen. Laten we een zienswijze niet verwarren met de waarheid, maar vooral gebruiken om ons eigen beeld van de realiteit te verrijken.
Wil jij ook (leren) de waarheid te (her)ontdekken? Abonneer je op de inspiratiemail voor meer informatie en tips over hoe jij je (meer) kunt openstellen voor de waarheid. Als je erover wilt sparren neem dan gerust contact met mij op. Ik gids je graag een eindje op weg.