De natuur als hulpbron

In deze wat rustigere vakantietijd gun ik het meZelf om eens lekker een dag in de natuur door te brengen. Volop genieten van het natuurschoon en de mooie omgeving. Ik kies vaak voor het bos, maar ditmaal kreeg ik het cadeau erbij van de schoonheid van de Soesterduinen. De natuur wordt dan mijn hulpbron.

Zodra ik in het bos ben, valt er altijd een gevoel van ontspannenheid over mij heen. Soms is het er meteen, maar vaak als ik heel druk ben geweest moet ik echt even afkicken en omschakelen om meZelf over te kunnen geven aan het gevoel van rust dat ontstaat.

Uit onderzoek is gebleken dat tijd doorbrengen in de natuur een heilzame werking heeft op de mens. Ook ik merk dat direct als ik in het bos ben. Zelfs het uitkijken op de natuur schijnt al iets van die heilzame werking te hebben. De bomen hoeven er niet eens voor in het blad te zitten. Kale bomen hebben hetzelfde effect.

Wat ook een enorm rustgevend effect op mij heeft is de geur van het bos, vooral na die regenbui waar ik niet aan ontkwam. Je ruikt de grond en de bomen. Het bos verandert dan gelijk in een andere omgeving. Als je dan stil bent, hoor je de vogels. De een zingt nog een hoger lied dan de ander. Een enorm genot voor mijn oren en daarmee een hulpbron.

Het wandelen op zich is zeer meditatief. Zo keer ik naar binnen en kom ik op diepere lagen terecht. Ik ontdek opnieuw mijn eigen innerlijke natuur en de schoonheid daarvan. Zoals in het bos ook de omgevallen bomen de tand des tijds tekenen, zo ziet mijn eigen natuur er ook uit. Prachtig, met alle littekens die het heeft opgelopen.

Waarom ben ik dan niet vaker in die wonderschone natuur te vinden als deze zo goed voor mij is? Wellicht omdat de waan van de dag (te vaak) mijn agenda bepaalt en ik denk dan dat er geen tijd is om naar het bos te gaan. Het opladen van mijn eigen ‘batterij’ zou eigenlijk de hoogste prioriteit in mijn agenda moeten hebben maar heeft dat vaak niet.

Hoe dat komt en hoe dat ook bij jou zo werkt lees je in de eerstvolgende inspiratiemail. Wil je er nu al verder over sparren neem dan gerust contact met mij op. Ik gids je graag op weg.