Dat heb jij gedaan!

Dat heb jij gedaan’ is een verwijt dat we vaak gemakkelijk naar de ander maken zodra we geraakt worden. De actie, het gedrag of de houding van de ander is voor jou de aanleiding om je zo gekwetst te voelen. Dat het slechts een trigger is die van alles bij jou oproept vergeten we dan maar snel.

Het verwijt ‘dat heb jij gedaan’ naar de ander maken is heel menselijk. We doen het allemaal als we pijn of verdriet voelen. Het is onze natuurlijke primaire reactie, een beschermingsmechanisme zodat we de pijn of het verdriet niet zo voelen. We denken dat het helpt om ons zo af te reageren. Op de korte termijn is er inderdaad even een ontlading, maar op de langere termijn lost het echter niets op. Sterker nog, als de verwijten naar één persoon zich blijven opstapelen, dan kom je terecht in verbittering en wrok. Dan kan het zo maar zijn dat je gaat lopen bedenken hoe je de ander dat betaalt kunt gaan zetten. Je bouwt een emotionele bankrekening op en die wil je graag vereffenen. Als dat langer duurt, dan kan er zelfs sprake zijn van een verstrikking waarin je bent vast komen te zitten.

Een verwijt ontstaat als je geraakt wordt in je verwonding en jij je (weer) pijnlijk bewust wordt van jouw verlangen dat (weer) niet wordt vervuld. Jouw verlangen leg je in de vorm van verwachtingen neer bij de ander. Geef je de ander uiteindelijk niet meer de vrije keus om nee te zeggen, dan wordt jouw verzoek een keiharde eis en verplichting voor de ander om in te vullen. Gebeurt dat niet dan ligt het verwijt op de loer. Zo vertellen we keer op keer ons verhaal waartegen we in verzet gaan en creëren we ons eigen lijden.

Als het jouw lukt om pijnlijke emoties te omarmen, als ze er gewoon mogen zijn, dan maak je je vrij. Je kunt je dan gaan verzoenen met wat er gebeurt en zo wordt jouw verzoek ook een vrijblijvende vraag waar de ander ook nee tegen mag zeggen. Dat vindt je dan misschien niet leuk, maar je kan die afwijzing dan wel prima aan. Je draagt namelijk jeZelf in het verlangen dat je hebt omdat je de onderliggende verwonding aan het helen bent.

Zit jij ook makkelijk in het verwijt en wellicht zelfs vast in de verstrikking van je eigen lijden? Laten we samen op reis gaan en kijken hoe jij je weer vrij en gelukkig kunt voelen. Je bent van harte welkom.