Autobiografisch

Als lezer van mijn blogs krijgen jullie een kijkje in mijn (persoonlijke) leven. Ik schrijf over wat ik meemaak, hoe ik dat ervaar en meestal ook wat ik daarbij voel. Alles wordt geschreven vanuit mijn perspectief en hoe ik het heb waargenomen en geïnterpreteerd. Mijn blogs zijn bovenal autobiografisch.

Alles wat ik waarneem met mijn zintuigen, oren, ogen, mond, neus en huid, wordt bij mijn eerdere waarnemingen gevoegd. Daarna wordt alles al snel op dezelfde manier geïnterpreteerd zoals ik dat voorheen ook heb gedaan. We noemen dat autobiografisch waarnemen. Ik kijk dan door een gekleurde bril, luister met gekleurde oren en zelfs wat ik proef, ruik of voel is al ingekleurd.

Mijn blogs worden per definitie ook autobiografisch gelezen. Waar ik mijn uiterste best doe om vooral over mijZelf te schrijven en niet over de ander, kan het zo maar gebeuren dat die ander de blog toch autobiografisch leest en zodoende persoonlijk opvat. Voordat je het weet denkt die ander dat het over hem of haar gaat en voelt iemand zich persoonlijk aangevallen. Men kan dan nog in de overtreffende trap gaan door het ook als permanent (altijd of nooit) of pervasief (alles of niets) te lezen of te zien.

Je leest mijn blogs dus altijd autobiografisch vanuit de ervaringen die je eerder hebt opgedaan. Alles wat je bent gaan geloven en waar je jouw kernovertuigingen van hebt gemaakt in je hoofd, beïnvloeden de manier waarop je leest, kijkt en luistert. Je gaat op zoek naar een bevestiging van wat je gelooft. Zeer interessant om te ontdekken waarom je leest, ziet of hoort wat je denkt te lezen, zien of horen. Welke kernovertuiging wil jij nog steeds bevestigd krijgen?

Wil jij ook ontdekken wat jouw autobiografische waarneming is? Neem gerust contact met mij op en we onderzoeken wat jij bent gaan geloven. Weten wat je kernovertuigingen zijn helpt je om vrijer en meer ontspannen te reageren op gebeurtenissen om je heen. Kom je koffie of thee drinken?