Angst is een slechte raadgever

Angst is een emotie die ons helpt te overleven. We leven dan vanuit angst. Angst is echter een slechte raadgever, want we blijven in onze comfortzone. Je neemt de verkeerde beslissingen, je doet niet wat jeZelf wilt maar je past je aan op basis van de reactie van de ander die je mogelijk verwacht. Je groeit niet, je wordt geremd.

Vertrouwen en angst zijn de keerzijden van dezelfde medaille. Het vertrouwen hangt veelal samen met controle en zekerheid. Als we weten waar we aan toe zijn dan zijn we gerustgesteld. Toch bestaat die zekerheid vaak niet, of we houden ons vast aan een schijnzekerheid. Als voorbeeld klampen we ons vast aan onze baan omdat we ons dan zeker wanen van werkgelegenheid. Dat we toch binnen de kortste keren ontslagen kunnen worden verdringen we in ons hoofd.

Angst heeft ook een nuttige functie om ons op aan te zetten, zodat we kunnen vechten of vluchten. Helaas is de meeste angst die wij voelen niet gebaseerd op een realistische onveilige situatie. We denken dat we in gevaar zijn, dat we mogelijk emotionele pijn oplopen en schieten zo in onze overlevingsstand en conflictstrategie.

Angst is een primaire emotie die makkelijk wordt opgeroepen vanuit onze ervaringenbak, vanuit ons geloof. Al onze aanvullende gedachten borduren daarop voort en zo groeit de angst. ANGST staat voor Aangenomen Negatieve Geloofsovertuigingen Slaan Toe. Het houdt zichzelf in stand als je eraan toegeeft. Wist je dat angst 3x zo sterk ervaren wordt als andere emoties? Iets om zeker rekening mee te houden.

Nu denk jij misschien dat je geen last hebt van angst als slechte raadgever, maar al onze EGO-patronen zijn gebaseerd op angst. Dus, tenzij je al verlicht bent en je EGO gestript hebt, ook jij hebt hier last van. Wil jij ook weer vrij leven vanuit vertrouwen drink gerust een kop koffie met mij of lees meer in mijn Inspiratiemail.