Afscheid

Soms kom je in een fase van je leven terecht waarin je afscheid neemt en loslaat. Niet alleen van mensen die overlijden maar ook van een bepaalde situatie of relatie. Je maakt weer ruimte vrij voor nieuwe zaken, dingen en mensen in je leven. Maar afscheid nemen is nog niet zo gemakkelijk. Over het algemeen gaat het gepaard met veel emoties.

Het is van groot belang om deze emoties er vooral te laten zijn. Geef ze de ruimte die ze nodig hebben. Laat je tranen stromen en uit je boosheid, maar verdrink er niet in. Let goed op dat je niet doorschiet en terecht komt in wrok, want dan kun je namelijk niet loslaten. Geniet van je dankbaarheid die je voelt ten aanzien van de periode die je achterlaat. Bedenk vooral wat het je heeft gebracht en koester de mooie momenten.

Afscheid nemen betekent rouwen en dat is rauw. Het doet zeer, verdomde zeer. Het voelt als een verse wond die je schoonmaakt met alcohol. Dat schoonmaken is nodig om goed te kunnen genezen. Soms is één keer niet genoeg en dien je de handeling nog een aantal keren te herhalen, net zo lang totdat de wond is hersteld. Elke keer zul je merken dat het weer minder pijnlijk is als de keer ervoor. Je wordt sterker en krachtiger.

Alles heeft een begin en een einde. Bij sommige zaken hoop je dat het einde en daarmee het afscheid nooit komt. Maar als het dan toch komt, is dat vaak precies het juiste dat je op dat moment nodig hebt om verder te kunnen groeien. Het geeft ook aan hoe kostbaar zaken, vaak vooral relaties, zijn. De eindigheid definieert de mate waarin je het mag koesteren.

Goed afscheid nemen is van belang om verder te kunnen en dat doe je in liefde, met je hart open. Pas dan ben je helemaal vrij van het oude en kun je in de nieuwe toekomst stappen. Gesterkt door wat je geleerd hebt uit de periode die je achterlaat, staat je een nieuwe fase te wachten met mooie nieuwe uitdagingen. Ik ben er klaar voor. Jij ook?

Wil jij ook leren om goed afscheid te nemen zodat je vrij de toekomst in kunt stappen. Laat het me weten dan gids ik jou graag een eindje op weg.