Aanpassen

Ik kan mij heel goed aanpassen aan de ander of aan de omstandigheden waarin ik mij bevind. Ik word daarbij geholpen omdat ik makkelijk van een afstandje kan kijken naar wat er gebeurt en daarbij een scherp zicht heb op wat de ander nodig heeft. Daar ga ik mij dan op aanpassen omdat ik een goed gevoel voor sfeer heb en de relatie met de ander niet wil beschadigen. Ik leef mee in de pijn van de ander en ga me daarop aanpassen en acteren.

Het aanpassen leren we al vroeg. Als baby staan al onze zintuigen wijd open en voelen we haarfijn aan hoe het met onze moeder en later ook hoe het met onze vader gaat. Gaandeweg leren we welk gedrag welke reactie van onze ouder oplevert en gaan we denken dat we invloed hebben op het welbevinden van de ander. We drijven steeds verder af van ons ware/eigen Zelf en tuigen een prachtig mooi imago op, dat we ook wel EGO noemen.

Zodra we in een partnerrelatie terechtkomen zetten we dit aanpassen voort. Vooral in de eerste fase (verliefdheid) willen we heel graag de relatie behouden en daarvoor gaan we allerlei concessies doen. We gaan ons opnieuw aanpassen en ons EGO komt nog steviger in het zadel te zitten. Als we in de partnerrelatie dan ook nog de ‘oude’ energie van een vader of moeder herkennen gaat dit aanpassen een nog veel grotere rol spelen.

Zo zien we in het contact tussen de allemansvrienden heel veel aanpasgedrag over en weer. Maar ook de pleaser past zich makkelijk en snel aan zodra er een relatie ontstaat met een strijder. Een pietje precies zoekt een pietje precies van het andere geslacht om samen als moederszoon en vadersdochter de dans van het aanpassen te dansen. Allemaal dynamieken in de partnerrelatie die een gezonde relatie in de weg staan.

Aanpassen doen we allemaal, maar wel op verschillende manieren. De enige die zich wellicht het minst aanpast is de strijder, want die trekt zich van niemand iets aan. Hij bepaalt in vele gevallen de dans met de andere maskers en heeft dit lang niet altijd door. Tijd om te ontwaken, aan welke kant je ook staat.

Wil jij ook stoppen met aanpassen of stoppen met het bepalen? Neem dan gerust contact met mij op. Dan kijken we samen hoe dit fenomeen een rol speelt in jouw leven. Zet vast je eerste stap door het lezen van mijn inspiratiemail of het e-book.