Aandacht

Je kent het vast ook wel dat als je iets meemaakt wat (emotioneel) niet zo leuk is, dat je dan graag wilt dat de ander aandacht voor je heeft. Of dat je over het algemeen graag aandacht wilt van anderen om te voorzien in de vervulling in jouw behoefte aan liefde en warmte.

Als baby leren we dat al vroeg en de strategie die we daarvoor gebruiken is: huilen. Als volwassene doen we dat ook nog steeds en onderzoek heeft uitgewezen dat hoe meer tranen er vloeien, hoe meer aandacht en empathie er volgt.

Een rupsje nooit genoeg, zoals ik het orale masker heb genoemd, is altijd op zoek naar aandacht. Er is een groot tekort ontstaan op het gebied van voeding, zowel fysiek in de vorm van eten, als in de vorm van liefde, erkenning en warmte. Kleine aapjes hebben in een test wel eens moeten kiezen tussen een stalen ‘moederframe’ met eten en een zacht ‘moederframe zonder eten. Ze kozen allemaal voor de laatste, terwijl eten toch een belangrijke factor is om te overleven.

De grootste angst van een rupsje nooit genoeg is eenzaamheid, leegte en onvervulde behoeftes. Deze angst zorgt er voor dat er gedrag wordt ontwikkeld dat bijdraagt aan vervulling van de behoefte aan voeding. Aandacht geven kan zo’n strategie zijn om dan vooral te hopen dat je die aandacht ook terugkrijgt, zodat de ander jouw emotionele welbevinden kan dragen. Echter, dit lukt nooit.

Onze overtuiging dat we afhankelijk zijn van anderen voor de vervulling van de behoefte aan liefdevolle aandacht leren we als baby als we door onze moeder worden getroost of gevoed zodra we huilen. Als baby klopt dat, maar als volwassene echter niet meer. Toch blijven we ook in ons volwassen leven volgens deze overtuiging handelen en worden we mogelijk (over)afhankelijk van onze partner in het reguleren van onze emoties. Emotioneel zelfstandig worden is dan de broodnodige ontwikkeling.

Wil jij ook eens onderzoeken hoe het met jouw orale masker en behoefte aan aandacht is gesteld? Lees dan de aankomende inspiratiemail met nadere uitleg en tips over de mogelijke verandering. Uiteraard gids ik je ook graag. Kom gerust een kop koffie of thee drinken en we hebben het erover. Zie ik je snel?