Aandacht

De vraag die mij momenteel bezighoudt is: wie/wat geef ik aandacht en wie/wat niet? Mijn energie verdeelt zich daarbij over mijn gedachten (mentale centrum), mijn gevoel (emotionele centrum) en mijn gedrag (bewegingscentrum). Soms zit mijn energie volledig bij het verkeerde deel. Dan gaat al mijn energie naar mijn gevoel in plaats van naar mijn denken of andersom.

Ik merk dat er veel zaken zijn die ik graag aandacht zou willen geven. Eigenlijk zijn dat er te veel, want ik kom tijd te kort. Maar omdat ik ze allemaal leuk en interessant vind versnippert niet alleen mijn tijd, maar ook mijn energie. Dan ben ik aan het nadenken terwijl ik eigenlijk zou moeten voelen of tot actie zou moeten komen. Of ik kom niet in beweging en tot actie omdat ik nog niet de juiste energie op denken en voelen heb gezet.

Zo blijf ik mijn aandacht over verschillende zaken en mensen verdelen, waarbij er verschil is in intensiteit (sterkte) en selectie (zwaarte). Sommige zaken of mensen vind ik immers belangrijker dan anderen en die krijgen dan ook eerder en langer mijn aandacht. Bewust en gericht, zonder dat er enige vorm van haast of druk bij komt kijken. De valkuil hierbij is wel dat ik gevangen raak in deze aandacht.

Omdat ik zo open aandacht heb voor alles om mij heen, merk ik ook veel zaken op, die ik weer interessant vind. Even eraan ruiken of ervan proeven of het snel even bekijken of beluisteren maakt dat mijn aandacht ook enorm versnippert. Mijn aandacht gaat  een klein beetje naar alles, omdat ik niets, maar dan ook helemaal niets wil missen. Ik doe dan veel, maar eigenlijk ook niets van enige betekenis.

Tijd om mijn aandacht (weer) wat meer in balans te brengen. Bewust openstaan voor de dingen die voorbijkomen en deze onderzoekend en nieuwsgierig benaderen. Om vervolgens bewust mijn aandacht te richten op dié dingen die ik echt belangrijk vind en op dié mensen die er in hun aandacht ook voor mij zijn. Ik schreef al eerder een blog over het ontvangen van aandacht.

Wil jij ook ontdekken hoe jij omgaat met aandacht? Laat het mij weten en ik gids je een eindje op weg. Of lees komende week de inspiratiemail waardoor je de eerste stappen kunt zetten naar meer levensgeluk.